REISTIPS & VEILIGHEID REIZEN ECUADOR

REISTIPS & VEILIGHEID REIZEN ECUADOR. INDIANENVERHALEN OP OVERHEIDS WEBSITES?: Cuyabeno onveilig: 2 overvallen NOOIT doden; USA "veilig" met 1000+/jr moorden!

CLICK HIER VOOR ONZE LEUKERE WEBPAGINAS

Veiligheid Reizen Ecuador

In september 2012 werden twee buitenlandse toeristen ontvoerd in het Cuyabeno Wildlife Reserve. Dankzij een snelle reactie van de overheid die op grote schaal het een reddingsactie inzette met helikopters en manschappen, werden de vrouwen de volgende dag ongedeerd vrijgelaten. De Ecuadoraanse president was zelf betrokken bij de reddingsoperatie en na hun bevrijding vloog het presidentiële vliegtuig de vrouwen naar Quito waar ze werden opgewacht door de vice-president. Sindsdien zijn er tal van maatregelen genomen om de veiligheid in het gebied te vergroten en is er in 6 jaar niets meer gebeurd.

 

Reistips Reizen Ecuador

Vóór je verder leest, Dit is wel een nuttige pagina, waarin veel tips gegeven worden over wat wel en niet te doen in Ecuador.

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, en de programmas vanuit onze Cofan en Cuyabeno Lodges: zoals onze Ronde Cuyabeno, en onze Cuyabeno Expeditie. Voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website geeft de beste informatie op het internet, want wij zijn vakbiologen met 40+ jaren ervaring. Je vindt hier honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door em te delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  FB like

 

Uiteraard zijn sommige mensen dan ook bezorgd over de veiligheid in Cuyabeno en de veiligheid in Ecuador in het algemeen. Nou, hoe veilig is Cuyabeno en hoe veilig is Ecuador? Behalve dit incident, zijn er ons 2 gewapende overvallen bekend sinds ik het gebied in 1975 voor het eerste bezocht. De Nederlandse overheid geeft het volgende Cuyabeno Ecuador Reisadvies op de websitë:

"Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijke provincies van Ecuador. Dit betreft de provincies:

Esmeraldas; Sucumbios; Carchi; Orellana. Reis in deze provincies alleen in een groep. In de kustprovincie Esmeraldas bestaat het risico op ontvoering en/of overvallen. Reis in dit gebied na zonsondergang niet in een bus. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige provincies in Ecuador. Dit heeft te maken met criminaliteit." Aldus het citaat Reisadvies Ecuador.

 

ER WORDT MET GEEN WOORD GEREPT OVER MOORDEN IN CUYABENO. WAAROM NIET? OMDAT DIE ER NOOIT HEBBEN PLAATSGEVONDEN! Daarnaast zijn de grenzen van de onveilige gebieden wel erg willekeurig gekozen, namelijk provinciale grenzen. De ambassades van Europa en de VS maken zich zorgen om de grensgebieden, vanwege de drugshandel in Colombia. Maar wat is het grensgebied? Op Google Earth, de afstand van Cuyabeno Lake naar de grens met Colombia is ongeveer 50 km in vogelvlucht, maar het is bijna onmogelijk om rechtstreeks van en naar de grensrivier reizen door de uitgestrekge moeras-jungle tussen de grens en het merengebied. Zelfs de meest ervaren Indianen vinden het bijna onmogelijk door die moerassen te trekken, terwijl er geen bevaarbare kreken van de grensrivier naar de meren lopen. Vanaf de ingang van het park (Puente), is het volgens Google Earth ongeveer 50 km naar de grens en naar het Cuyabeno ongeveer 2 uur in een gemotoriseerde kano over de Cuyabeno Rivier. Effectief ligt het bezoekersgebied van het reservaat op een afstand van zo'n 100 km reizen van de grens!

 

Nu is het wel zo dat Esmeraldas een doorvoergebied is voor drugs vanuit de kust van Colombia, en ga ik daar zelf ook niet naar toe. Maar Cuyabeno ligt aan de andere kant van de Andes en het is voor de drugs maffia niet interessant om de drugs door Ecuador naar de kust te sluizen.

 

VERGELIJK DIE SITUATIE EENS MET HET OVERHEIDS REISADVIES VOOR DE VERENIGDE STATEN:

"Algemeen:

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Verenigde Staten." (Letterlijk citaat van de website van Buitenlandse Zaken).

Dat terwijl er jaarlijks meer dan 100 mensen worden doodgeschoten in in Washington DC en meer dan 500 in Chicago om maar eens een dwarsstraat te noemen. Het gros zijn drugsmoorden, het probleem waarvoor men de grens met Colombia tot onveilig gebied verklaart.  En dan hebben we het maar niet over al die verdwijningen die er jaarlijks plaatsvinden in de VS. Statistisch zijn de Verenigde Staten vele malen gevaarlijker dan de landen in Europa, maar krijgen geen negatief reisadvies terwijl Guyaquil en Quito wel genoemd worden, evenals de provincie waarin Cuyabeno zich bevindt. Onze beperkte ervaringen suggereren dat de grote steden in de VS wel eens veel gevaarlijker zouden kunnen zijn dan de zogenaamd onveilige zones in Ecuador. HET LIJKEN MIJ PERSOONLIJK DUS WAT ONGENUANCEERDE EN INCONSEQUENTE INDIANENVERHALEN OP DE WEBSITES VAN DE AMBASSADES EUROPA EN DE VS, maar iedereen moet natuurlijk zijn eigen conclusies trekken.

 

Veiligheid heeft 2 aspecten:

  1. de waarschijnlijkheidsfactor dat er iets naars kan-gebeuren, berekend aan de kant van statistieken;

  2. je eigen gevoelsmatige verwachting dat er iets naars kan gebeuren, de angst factor. Dat laatste is een gevoelsmatige ervaring die gebaseerd is op eigen ervaringen en subjectieve informatie van anderen en van het nieuws. De angst factor kan niet berekend worden en is voor iedereen anders en verschilt bovendien sterk per risico gebeurtenis.

Een deel van de operationele risico's voor Cuyabeno zijn onder meer: Incidenten met wilde dieren (slangenbeten, aangevallen worden door een krokodil, anaconda of sidderaal); Ziektes (malaria, infecties); een ongeluk met een kano. Allemaal dingen die zouden kunnen gebeuren maar zelden voorkomen. Wij nemen veiligheid zeer serieus en we hebben alle maatregelen genomen die we kunnen bedenken, zoals een mobiele telefoon antenne op ongeveer 30 meter boven de omgeving, etc.

 

Wij persoonlijk denken niet dat de veiligheidsrisico's in Cuyabeno groter zijn dan in andere landelijke gebieden in Zuid-Amerika, waarvoor geen negatief reisadvies geldt op de websites van de ambassades van de westelijke landen.

 

Risico statistieken zijn altijd moeilijk te interpreteren, maar ze kunnen op zijn minst consistent berekend worden. Bijvoorbeeld: moet men de risico's als het aantal incidenten per persoon of per bezoekersdag bepalen? Bij Cuyabeno, zou dat de risicofactor beïnvloeden met een factor 4, aangezien de meeste bezoekers 4 dagen in Cuyabeno verblijven. Dan is er de perceptie van risico's.

 

Met betrekking tot de reis naar Cuyabeno, is vliegen van Quito naar Lago Agrio statistisch het veiligste en snelste, maar natuurlijk wel duurder. Op het internet hebben we gelezen dat er in de loop van de jaren enkele bus berovingen hebben plaatsgevonden tussen Quito en LagoAgrio, maar we weten hoe vaak en wat dit als percentage is van het alle passagiersbewegingen. Of busreizen in Ecuador gevaarlijk is, moet iedereen natuurlijk voor zichzelf uitmaken.

 

Ecuador veiligheid

Over het algemeen is je grootste risico op vakantie om een verkeersongeluk te krijgen. Kijk maar naar de cijfers. De VS maakt zich zorgen over de terreur aanslagen. Tijdens 9/11, waren minder dan 3000 mensen gedood. Afschuwelijk? Absoluut! Maar bedenk dan ook dat in de VS elk jaar meer dan 33.000 mensen om het leven komen bij verkeersongevallen. Omgerekend zijn er in de VS sinds 2001 gemiddeld 150 mensen per jaar zijn gedood door terrorisme (de 9/11 slachtoffers gemiddeld over de daarop volgende jaren) tegenover jaarlijks tienduizenden verkeersdoden. Met meer dan 3000 verkeersdoden per jaar in Ecuador, is de waarschijnlijkheid om een verkeersongeluk te krijgen - iets dat geen enkele reiziger angst lijkt in te boezemen (de angstbeleving) - vele duizenden keren groter dan om ontvoerd te worden of het slachtoffer te worden van een gewapende overval.

 

Nog een opmerking over diefstal. We hebben op het internet gelezen over enkele incidenten van verdwenen creditkaarten in diverse lodges. Hoewel we alles eraan doen om zoiets te voorkomen, is diefstal nooit geheel uit te sluiten. Alle lodges bestaan uit lichte open gebouwtjes en inbreken is niet moeilijk. Hoewel onder de plaatselijke bevolking respect voor andermans eigendommen de norm is, kan er natuurlijk altijd iemand zijn met andere ideeën. Dus, laat  kostbaarheden zoals ipads, creditkaarten, iphones, laptops, sieraden, etc. in Quito, maar je paspoort moet je nu eenmaal bij je hebben! Aan onze kant, hebben we gedaan wat we kunnen om diefstal in de lodge te voorkomen, zoals stalen kluisjes in onze kamers.

 

Nogmaals, we kunnen niet uw keuzes maken met betrekking tot uw veiligheid. Wij hebben hier alleen maar wat overwegingen over veiligheid aangestipt om e.e.a. in perspectief te zetten. Is reizen in Ecuador onveiliger dan reizen in Europa? Ongetwijfeld, want alleen al het aantal verkeersdoden en dus het aantal verkeersongevallen per inwoner ligt in Ecuador vele keren hoger dan in Europa. En zakkenrollen en kleine berovingen zijn weldegelijk een probleem in Quito en Guyaquil. Lees vooral "Do en Don'ts in Ecuador" met onder andere tips voor veiligheid  Reizen in Ecuador. Reisadvies Cuyabeno.

 

REISTIPS & VEILIGHEID REIZEN ECUADOR: Het centrum van Quito wordt intensief bewaakt door touristen politie, die overal rondloopt in fel gele vestjes.REISTIPS & VEILIGHEID REIZEN ECUADOR: Een Touriste met haar kinderen voelt zich duidelijk op haar gemak in Cuyabeno.

Het centrum van Quito wordt intensief bewaakt door touristen politie, die overal rondloopt in fel gele vestjes.

Een Touriste met haar kinderen voelt zich duidelijk op haar gemak in Cuyabeno.

 

 

 

PARKS & TRIBES houdt kantoor in:

Calle Mariano Cardenal N74-153 &

Calle Joaquín Mancheno Carcelen,

Alto Quito

Tel:

Email

niks

Praat of chat met ons in het Nederlands over Skype. Onze Skypenaam:

ecotravelworldwide

Follow us on #Twitter and we always Follow you back #F4FFollow us on #Twitter and we always Follow you back #F4FFollow us on Googe+ and we always Follow you backFollow us on Googe+ and we always Follow you backFollow us on Facebook and we always Follow you backFollow us on Linkedin and we always Follow you backFollow us on Pinterest and we always Follow you backFollow us on Pinterest and we always Follow you back